Scrisoare deschisă către Consiliul Local Miercurea Ciuc


În după-amiaza aceasta am citit un articol interesant referitor la ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal Miercurea Ciuc prin care consilierii au aprobat completarea și modificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe 2015.

Nu voi comenta modalitatea în care bugetul a fost modificat și completat pentru că fără îndoială era necesară această rectificare pentru a putea fi plătite salariile și duse la bun sfârșit proiectele demarate.

Mai mult, vreau să felicit modul exemplar în care, în ultimele două luni, funcționează Primăria Miercurea Ciuc în raport cu cetățenii. Am avut ocazia să revin în primărie pentru o problemă personală și să constat o abordare complet diferită (față de acum nici o jumătate de an) a funcționarilor, cu mult mai multă bunăvoință, calm și răbdare. Inițial am crezut că este vorba de un caz izolat în ceea ce mă privește dar am avut ocazia de a discuta și cu alți prieteni care au trecut pe la birourile primăriei cu diverse probleme. Toți au spus același lucru: „ceva s-a întâmplat, ceva s-a schimbat… în bine!”. Nu știu în ce măsură este meritul primarului interimar Antal Attila sau a viceprimarului Fuleki Zoltan, dar cu siguranță, ca simplu cetățean, consider că este meritul funcționarilor puși să rezolve diferite probleme ale cetățenilor. De fapt, este meritul întregii echipe și nu pot decât să vă felicit la acest capitol.

În schimb vreau să revin la articolul de care vă spuneam mai sus. Acesta este însoțit de următoarea fotografie în care constatăm o flagrantă încălcare a legislației:

timthumb

Nu ați observat-o? Priviți cu atenție în dreptul ușii albe din centrul imaginii. Avem, de la stânga la dreapta, steagul Ungariei, steagul Ținutului Secuiesc, steagul Municipiului Miercurea Ciuc, steagul Uniunii Europene și în final steagul României.

Acum să ne uităm la ce spune legislația, respectiv HG 1157 din 2001:

Art. 6. – Pe teritoriul României drapelele altor state pot fi arborate numai împreună cu drapelul naţional al României şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite de autorităţile administraţiei publice locale.

Art. 9. – (1) În situaţia în care o dată cu drapelul României se arborează şi unul sau mai multe drapele de stat străine, drapelul României se arborează astfel:
a) când drapelul României se arborează alături de un singur drapel de stat străin, drapelul României se va aşeza în stânga, privind drapelul din faţă;
b) când drapelul României se arborează alături de mai multe drapele de stat străine şi numărul drapelelor este impar, drapelul României se va aşeza în mijloc. Dacă numărul drapelelor este par, drapelul României va fi aşezat în stânga drapelului împreună cu care ocupă centrul, privind drapelele din faţă.

Art. 24. – (1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:

g) arborarea drapelului sau a fanionului altui stat, cu alte dimensiuni decât cele ale drapelului României şi cu alte ocazii sau în alte condiţii decât cele prevăzute la art. 6, 7 şi 9;

Solicit Consiliului Local clarificarea acestui aspect și, de ce nu, intrarea în legalitate.

5 gânduri despre &8222;Scrisoare deschisă către Consiliul Local Miercurea Ciuc&8221;

  1. Strict juridic vorbind ai dreptate, dar nu uita ca steagul unguresc nu apartine doar Ungariei ca stat, ci si maghiarilor de pretutindeni, indiferent de tara unde traiesc, iar libertatea la identitate este consacrata de art. 6 din Constitutie. Apoi, ca steagul romanesc este primul sau ultimul din rand, tine doar de perspectiva observatorului. Legiferarea unor asemenea chichite mi se pare nedemna dpdv profesional din partea unor persoane care se declara juristi.

    Apreciază

  2. Nota 10 pentru atitudinea funcționarilor primăriei față de cetățeni, indiferent de etnie. În ceea ce privește steagurile, cred că trebuie respectată legea și nu mai trebuie găsite scuze pentru arborarea în alte condiții a steagului Ungariei, chiar și fără stemă. În instituțiile publice ale unui stat sunt reprezentați CETĂȚENII și nu etniile. Este suficient steagul Județului Harghita, (dacă există), unde își găsesc reprezentarea toate etniile. Respectarea simbolurilor naționale este o dovadă de civism și nu cred că la primăria din M.Ciuc lipsește această valență.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Pot fi de acord cu argumentarea ta din momentul în care va fi adoptat un steag al județului/localității care va reprezenta toate etniile. Până atunci, trebuie să aplicăm principiul live and let live și să ne respectăm reciproc simbolurile, fără a interpreta restrictiv legile în vigoare. Dacă tot trăim într-un stat-național de tip etnic (statul și-a însușit simbolurile și limba națiunii majoritare) în care există și alte comunități naționale numeroase (maghiarii, peste un milion), conviețuirea pașnică presupune și tolerarea simbolurilor minoritare.

      Apreciază

      1. PS. Dacă am trăi în Elveția (stat național de tip civil), n-ar fi nevoie decât un singur steag pentru că acela îl reprezintă pe toți cetățenii țării, dar în condițiile în care denumirea, limba oficială și simbolurile țării noastre îi reprezintă abia pe membrii națiunii majoritare (română), celelalte comunități naționale de pe teritoriul României au nevoie și ele de dreptul de a afișa propriile simboluri cu care se pot identifica. Cu alte cuvinte, dacă steagul și denumirea țării n-ar fi de natură etnică, n-am avea asemenea probleme. În fine, aș zice că simbolurile etnice n-au ce căuta în instituțiile statului, dar atunci ar trebui schimbat și steagul țării noastre ceea ce nu cred că se va întâmpla în curând.

        Apreciază

Lasă un comentariu